ArdennenDe Belgische Ardennen liggen zoals de naam al zegt in België. Dit gedeelte van België is voornamelijk Franstalig en een gedeelte Duitstalig. Het Duitstalige gebied wordt ook wel de Belgische Eifel genoemd.
De streek wordt gekenmerkt door vele heuvels, riviertjes en bossen. Ook zijn er kleine dorpjes en oude burchten te vinden. Dit gebied is erg populair bij toeristen uit België, Nederland, Duitsland en Luxemburg. Men vindt hier een lange historie en authentieke dorpjes. Er zijn vele mogelijkheden om te recreëren zoals fietsen, wandelen, kanoën en jagen. Men spreekt over de Hoge Ardennen en de Lage Ardennen.

De hoge Ardennen omvat de omgeving boven het stroomgebied van het riviertje de Ourthe. Het heeft meerdere heuvels boven de 500 meter, waarvan de hoogste heuvel de ‘Signaal van Botrange’ is van 694 meter. De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten.

Bekende rivieren in de Belgische Ardennen zijn de Amblève, Ourthe en Semois. Enkele van deze rivieren hebben stuwmeren.

Ontstaan Belgische Ardennen

Het ontstaan van de Ardennen Ardennenis het gevolg van verschuivingen van aardplaten, sedimentatie en vulkanisme. De vorming van de Belgische Ardennen heeft gedurende miljoenen jaren plaatsgevonden. Het laaggebergte wat hierdoor gevormd is wordt ook wel het Rijnlands-leisteen-plateau genoemd.

Op dit moment zijn de Belgische Ardennen nog steeds in beweging. De Ardennen bewegen 1 centimeter per jaar omhoog ten opzichte van bijvoorbeeld Antwerpen.

De oudste gesteenten in de Ardennen zijn zandsteen en leisteen van rond de 500 miljoen jaar geleden. Door de vroege zeeën en rivieren die hier zijn geweest is er veel kalksteen in de regio afgezet. Dit kalksteen is later als mergel gewonnen voor bijvoorbeeld de huizen bouw. In de kalksteen is vaak karsterosie opgetreden. Dit gebeurt in gebieden waar kalksteen aan de oppervlakte te vinden is en wordt aangetast door de erosie door bijvoorbeeld regenwater. Karst veroorzaakt typische landschappen en grotten. De Grotten van Han zijn hier een voorbeeld van.

Meer informatie, zie Grotten van Han

Geschiedenis Belgische Ardennen

De Belgische Ardennen bestaan Geschiedenis Belgische Ardennenvoor 1/3 uit bossen en een groot gedeelte landbouwgebied. De landbouwgebieden zijn ontstaan na het kappen van hout in de vlakke regio’s. In deze gebieden werd vervolgens landbouw en veeteelt ondernomen. Na de 1e helft van de 19e eeuw was 3/4 van al het bos omgekapt. Doordat er een aanhoudende vraag naar hout was werden er vanaf dat moment dennenbossen gepland. Vanaf de 20e eeuw werden er ook loofbomen geplaatst en is er sprake van een diversiteit aan bosbouw. Op de moeilijk begaanbare terreinen, bijvoorbeeld aan rivieroevers en steile hellingen is nog wel oude vegetatie te vinden. Daarnaast zijn er veel kastelen, kloosters en kerken waar ook oude dennen- en loofbomen te vinden zijn.

De Ardennen lagen relatief ver verwijderd van de steden in België/ Nederland of Duitsland. Het is daardoor nooit echt dicht bevolkt geweest. Tegenwoordig is het gebied nog steeds relatief dunbevolkt. Er zijn enkele grote steden aan de rand van de Belgische Ardennen, bijvoorbeeld Luik en Namen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er zware gevechten geweest in de Belgische Ardennen. In december 1944 ondernamen de Duitsers een laatste groot opgezette aanval tegen de Geallieerden. Bij dit offensief (het Ardennenoffensief) zijn veel slachtoffers gevallen en zijn veel oude historische plaatsen vernietigd. Het Ardennenoffensief vond tussen 16 december 1944 en 25 januari 1945 plaats. Het werd, zoals bekend, door de geallieerden gewonnen.

Plaatsen Belgische Ardennen

Er zijn enkele grote steden Plaatsen Belgische Ardennenin de Belgische Ardennen zoals Namen en Luik. De kleinere plaatsen hebben allemaal hun karakteristieke kenmerken. Veel van deze plaatsen zijn bekend bij toeristen. Ze zijn mede bekend door de kastelen, riviertjes, oude dorpspleintjes, heuvels en bossen.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste toeristische plaatsen in de Belgische Ardennen. Wanneer u op de naam klikt dan vindt u meer informatie over de betreffende plaats.

  • Bastenaken – Slag om Bastenaken, Sint Pieterskerk en de Poort van Trier.
  • Bouillon – Kampeer paradijs en Middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon.
  • Dinant – Citadel van Dinant en Abdij van Leffe.
  • Durbuy – Middeleeuwse stad en kleinste stad ter wereld.
  • La Roche en Ardenne – Startpunt voor actieve uitjes zoals kano, mountainbike en wandelen.
  • Stavelot – Bekend door de abdij van Stavelot.
  • Gerolstein – Net over de grens in Duitsland in de Eifel.